måndag 19 januari 2009

Cykel i media, en boost av Lance?

Mediebevakningen av cykelsporten är ytterst bristfällig i Sverige. Lite utrymme och nästan enbart skandalrubriker är några av problemen som den svenska cykelsporten måste brottas med. Problemet är, tror jag, till största del okunskapen hos de såkallade journalisterna. De kan för lite, är inte pålästa och framför allt använder de flesta för få källor. Ingen verkar häller veta att cykelsporten är den idrott med flest dopingprover och mest avancerade testmetoder av alla idrotter. Ett par andra ligger väldigt nära men är inte ikapp.

Idag kunde man läsa i Metro att Lance Armstrong var ringrostig vid sin återkomst i proffsklungan. Under rubriken ”Han trampar igen- men inte så snabbt” kunde vi läsa om comebacken. ”Armstrong fick nöja sig med en 64 plats” och nöjd lär han ha varit. Så som Metro/TT lägger upp notisen får Svensson uppfattningen av att det hade förväntats mer av Lance. Ingen insatt förväntade sig ett bättre resultat.

DNs Andreas Lundin väljer att rapportera från ett annat håll, med fler källor och skriver bland annat: ”138.000 personer följde entusiastiskt 37-åringens comeback längs gatorna i Adelaide På order från hans stall Astana höll han sig långt bak i fältet, allt för att undvika att ramla. I mål var han 23 sekunder efter tätklungan. Men han var nöjd med de snabba gatorna.”

Sen kommer Lundin till det vanliga dopingsnacket som alltid dyker upp när SVT, DN, Aftonhoran och Expressen rapporterar om cykling. En stilla fundering från ett halvbittert cykelfan är varför gör de inte samma sak när det gäller t.ex. friidrott och längdskidor? Två sporter som också har stora problem med doping. Min gissning är att det beror på de få svenska framgångarna i cykel. Att kasta en mörk skugga över häcklöpning det går inte för där har vi en svenska som är i topp, det spelar ingen roll att flera av konkurrenterna är avstängda eller figurerat i dopingutredningar.

Expressen baserar sin rapportering på samma TT-notice som Metro men i något nerskalad version. SVD nämner det överhuvudtaget inte i sin nätupplaga. Aftonbladet använder sig av exakt samma text som Expressen. De flesta mindre tidningar väljer att inte nämna comebacken.


Hur gick det då i Cancer Council Classic som criteriumloppet numera heter?
Loppet är en fristående tävling från Tour Down Under som inleds imorgon, resultatet påverkar inte de övriga etapperna i TDU. Vann gjorde australiensaren Robbie McEwen tätt följd av Milrams första-års-proffs Wim Stroetinga som är holländskmästare i tre discipliner på bana. Ett namn att hålla i minnet, men det återstår att se hur han klarar sig över de längre distanserna.

Armstrong gjorde exakt det han skulle, höll sig i klungan och framförallt borta från vurpor. Han rullade i mål på 64 plats, 23 sekunder efter McEwen med en medelhastighet av ca 49km/h. Jag vet inte hur snabbt Metro tror att proffsen cyklar men jag kan säga att 49km/h är snabbt även på ett varvlopp på totalt 51km.

Hela Tour Down Under kommer att passera utan att ge oss något svar på vad vi kan förvänta oss av Armstrong under Giro d’Italia eller Tour de France. TDU är inte en tävling som passar Lance rent profilmässigt, inga stora stigningar och inget tempo. Det är en tävling för attackcyklister och spurtare.

När kommer vi att veta hur bra Armstrong verkligen är?
Inte för än en bit in i Girot men Tour of California(14-22Feb) kommer att ge en mycket bra fingervisning. Där finns det berg som är lite högre och Solvang tempot. Där kommer vi att få se hur han står sig mot Basso, Gesink, Sastre, Leipheimer, Kirchen, Rogers, Landis m.fl. i både berg och tempo. Jag tror inte att Armstrong kommer att vinna där men han kommer säkert att testa benen i någon av stigningarna och på tempoetappen.


Cykling i svenskmedia
Dagens och gårdagens nyhetsskörd är inget som skiljer sig från mängden. Om cykel får en notis så är den ofta kort och saxat direkt från TT:s meddelande. Om en ”journalist” får för sig att skriva något själv så är cykel och doping i princip alltid synonymt med varandra. Artiklarna innehåller ofta fel eller brist på fakta som sällan(läs aldrig) blir rättat. Utrymmet i media är väldigt litet om man tar det i förhållande till antal utövare på mortionsnivå. Det är knappast fler svenskar som ”hoppar” häck eller spelar curling. De få svenska journalister med kunskap om cykel arbetar på andra typer av tidningar och TV-kanaler än den statliga televisionen och Aftonhoran. Armstrong kommer att väcka tillfälligt liv även i den svenska cykelraporteringen men frågan är om rubrikerna kommer att inrikta sig på det sportsliga eller på att sälja lösnummer.

1 kommentar:

Johan Mölleborn sa...

Å andra sidan får vi cykelvägarna för oss själva. Plus att vi slipper se Blossom Tainton ge cykeltips på tv.
Media måste väl ha nån sport som hack-kyckling. Hur ska de annars kunna motivera varför de bara visar fotboll?
/J