fredag 16 oktober 2009

La gara delle foglie morte


"La gara delle foglie morte" betyder, fritt översatt, de döda lövens tävling. Det är dax för den europeiska säsongsavslutningen, Giro di Lombardia. Startfältet ser superstarkt ut och glädjande nog så är det tre svenskar till start som dessutom verkar vara i bra slag, Thomas Lövkvist, Fredrik Kessiakoff och Gustav Larsson.

Det kommer att bli spännande. Eurosport börjar sina sändningar 15:30 om inte damtennisen eller kast med liten oval boll drar över tiden.

Startlistan hittar ni här: Startlista

Till de största favoriterna hör självklart den trefalldige Lombardia segraren, Lampres Damiano Cunego, Euskaltels Samuel Sanchez, Cervélos Simon Gerrans, Serramenti PVC Diquigiovannis Michele Scarponi, Silence-Lottos nyblivne världsmästare Cadel Evans och den i formvarande Philippe Gilbert. Tyvärr så måste också min föredetta favoritcyklist Astanas Alexandre Vinokourov räknas till favoriterna.

Gustav Larssons Saxo Bank och Thomas Lövkvists Columbia är de starkaste lagen på pappret, att ingen från de lagen finns bland favoriterna här ovanför är för att det skulle bli så otroligt många favoriter då. De har en 5-6mann var som kan räknas till mycket troliga top10 cyklister.

Jag hoppas att Lövkvist kan knipa en finare skalp än den han tog i våras när han vann Monte Paschi Eroica.


Det har hänt lite i proffsvärlden i övrigt också, UCI ser över ProTour-licenserna för kommande säsonger. Lance Armstrongs nya lag, Team RadioShack, har tilldelats en fyra års licens. Detsamma gäller Thomas Lövkvists lag, Team Sky. Mindre lyckligt lottade lag är Cofidis och Bouygues Télécom som förlorar sina licenser, till stor del p.g.a. uteblivna resultat. Självklart inte utan protester. Ni som har läst tidigare inläggg vet ju vilket stort fan jag är av just de två ovan nämnda franska lagen och lite som för att bekräfta hur rätt UCI har så skickar dem de två på pappret svagaste lagen till Giro di Lombardia, BBox Bouygues Télécom ids inte ens skicka ett fullt lag, sex av åtta möjliga cyklister skickar man.

Och så lite TdF
De första etapperna av Tour de France kommer att passa Lövkvists TeamSky som handen i handsken med cyklister som: Juan Antonio Flecha, Kurt Arvesen, Edvald Boasson Hagen och Simon Gerrans.Flecha jagar uppför Kaapel Muur.

Kullarna runt Liege, följt av Flanderns backar och pavé för att sedan korsa gränsen till Frankrike där 11km pavé väntar på de sista 30km på den tredje etappen, bl.a. Arenberg kommer att passeras. Efter de fyra första dagarna så kommer vi antagligen att ha en svårtippad ledare även om Fabian, Tom och Thor kommer att vara lågoddsare.

Frågan är om Contador och Sastre kommer att skaka av sina cyklar? Vem ska dra Contador tillbaka till klungan vid en punka? Lyckas Armstrong och Mr MasterMind att utnyttja kantvindarna i norr till sin fördel än en gång? Vem ska kunna utmana Contador uppför Col du Tourmalet två gånger om? Vem vinner totalt?

Jag tippar på Lance då jag tror att Contador blir för isolerad. Schleckarna har hitills alltid gjort någon taktiskmiss och det kommer att kosta mot lagmaskinen som manövreras av en viss Johan Bruyneel som faktiskt knep den gula tröjan själv i kantvinden uppe i norr.

Vem rår på en trolig TdF uppställning bestående av:
Lance Armstrong
Andreas Klöden
Levi Leipheimer
Yaroslav Popovych
Chris Horner
Grégory Rast
Gert Steegmans
Sergio Paulinho
Janez Brajkovic
Den största frågan av dem alla är om Horner håller sig på hjulen?

2 kommentarer:

Johan Mölleborn sa...

Härligt skrivet. Det ser ut att bli ett riktigt spännande cykelår.
Jag tror också Lance kommer stå överst på pallen nästa år. Han verkar inte göra saker halvdant direkt. Hans lag ska nog kunna köra sönder Contador på nåt sätt.
/J

Nypan sa...

Kul att läsa dina funderingar om nästa års höjdpunkt redan nu.
Jag är lite impad av den form som Gilbert visar upp just nu efter dagens vinst i Lombardiet idag. Fjärde tävligen i rad. Grymt.
/N